ZOF App
Alfalfa semínka klíčená

Alfalfa semínka klíčená

Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

108 kcal

Energie kJ

452 kJ

Bílkoviny

15 g

Sacharidy

1 g

Tuky

4 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15 g) Sacharidy (1 g) Tuky (4 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (58.1 %) Sacharidy (3.9 %) Tuky (33.4 %) Vláknina (4.6 %)

Jedná se o semínka významné pícniny Tolice vojtěška (Medicago sativa), využívaná v zemědělství jako krmivo. Původem z Asie se rozšířila do celé Evropy. Drobná semínka jsou světle až tmavě hnědá, ledvinovitého tvaru.

Alfalfa klíčené a zdraví

Klíčená semínka vojtěšky jsou velmi bohatá na bílkoviny. Dále obsahují významné množství draslíkuvápníku a hořčíku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Jsou také významným zdrojem vitamínu C, jehož antioxidační účinky je možné využít v mnoha situacích - při preventivním udržování antioxidační kapacity, sportovní činnosti či podpůrné léčbě chorob souvisejícíh s oxidačním stresem.
Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu.
Klíčená semena alfalfa mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Alfalfa klíčené v kuchyni

Příprava klíčených alfalfa semínek je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní.
Klíčená semena se používají do:
polévek
salátů
- kaší,
pomazánek,
karbanátků. 
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.