ZOF App
Avokádo čerstvé

Avokádo čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

171 kcal

Energie kJ

714 kJ

Bílkoviny

1.5 g

Sacharidy

1.4 g

Tuky

16.5 g

Vláknina

4.9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 g) Sacharidy (1.4 g) Tuky (16.5 g) Vláknina (4.9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.7 %) Sacharidy (3.4 %) Tuky (87.1 %) Vláknina (5.8 %)

Avokádo je plod hruškovce přelahodného (Persea americana). Název tohoto ovoce je odvozen od aztéckého ahuacalt. Uvnitř těchto plodů, jejichž hmotnost se pohybuje v rozmezí 100 g - 1 kg, se nachází tvrdé kulaté semeno, které není určeno ke konzumaci. Dužnina avokáda je měkká, s vyšším podílem tuků, tohoto se využívá v kuchyni pro přípravu různých pokrmů.

Avokádo a zdraví

Avokádo je bohatým zdrojem draslíku, má tak pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Obsahuje vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, nutriční profil tohoto ovoce je velmi podobný olivám.
Avokádo je současně velmi dobrým zdrojem beta-sitosterolu - tato látka má schpnost snižovat krevní tlak a upravovat metabolismus cholesterolu.
Hodnota glykemického indexu avokáda je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Většina částí stromu hruškovce (listy, kůra, pecky, slupka plodu) obsahuje látky (persin, persenon) toxické pro většinu živočichů. Tyto složky se ale nenachází v dužnině, její konzumace je v běžných dávkách naprosto bezpečná. 
Avokádo obsahuje enzymy, které mohou vyvolat alergické reakce u osob citlivých na latex.

Avokádo v kuchyni

Avokádo se běžně konzumuje syrové i v různých formách tepelných úprav, je vhodné pro slané i sladké recepty:
- součást dezertů,
- součást kaší a zeleninových salátů,
- náhražka másla, majonézy nebo dresinku,
- surovina pro výrobu pomazánek - tradiční je například mexické guacamole.

Recepty s touto potravinou