ZOF App
Banán čerstvý

Banán čerstvý

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

96 kcal

Energie kJ

402 kJ

Bílkoviny

1.2 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

2.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (2.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.2 %) Sacharidy (87.2 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (4.8 %)

Po jablkách je banán druhé nejkonzumovanější ovoce světa. Je plodem banánovníku (Musa), byliny s dlouhou historií – poprvé ji zmiňují už buddhistické texty z dob kolem roku 600 před naším letopočtem, z roku 200 našeho letopočtu pak pocházejí první ověřené doklady o pěstování banánovníku (v Číně). Po roce 600 se začalo pěstování banánů šířit na africký kontinent, v roce 1502 byly první rostliny vysazeny ve střední Americe, jejíž země (především Kostarika) dnes patří k největším exportérům.
Plody jsou protáhlého tvaru se žlutou slupkou, hmotnost se běžně pohybuje od 150 do 200 gramů. Pro banány je typické jejich dozrávání při skladování. 

Banány a zdraví

Banány jsou bohatým zdrojem vlákniny, díky které mají schopnost výrazně ovlivňovat střevní peristaltiku.
Dále se pyšní výrazným podílem draslíku, mají tak nemalý vliv na činnost srdce a cév. Z důvodu nízkého podílu sodíku a vysokého množství draslíku v kombinaci se střední hodnotou glykemického indexu se tak banány staly oblíbenou součástí jídelníčku sportovců, a to především jako součást pozátěžové stravy. 
Hodnota glykemického indexu banánu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Banány v kuchyni

Nejrozšířenější odrůdy, tj. banány odrůdy Cavendish, jsou měkké a sladké a konzumují se nejčastěji syrové.  
Pro vaření a jiné tepelné úpravy obecně jsou určené tzv. plantainy, škrobové banány, plody banánovníku bylinného.  
Banány se nejčastěji používají do:
- obilných kaší,
- ovocných salátů,
dezert,
zmrzlin

Recepty s touto potravinou