Batáty neloupané
Kategorie: Zelenina / Kořenová
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
98 kcal
Energie kJ
407 kJ
Bílkoviny
1.6 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
3 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Batáty (sladké brambory) jsou hlízy povijnice batátové (Ipomoea batatas). Původně pochází z mexického poloostrova Yucatán, tato plodina není botanicky příbuzná běžně konzumovaným bramborům.
Batáty a zdraví
Mají typicky sladkou chuť, která je dána vyšším podílem jednoduchých cukrů (fruktózy, glukózy, sacharózy) - hodnota jejich glykemie je tedy vyšší než u brambor.
Celkový podíl sacharidů v hlízách je vyšší než u brambor, je vhodné s tímto kalkulovat při hodnocení energetické bilance.
Obsahují nadprůměrné množství antioxidantů.
Batáty v kuchyni
Existují dva druhy batátů: Červené se používají k vaření a zapékání. Žluté jsou vhodnější ke smažení a jako součást pro výrobu těsta.
Z batátů se vyrábí škrob, hlízy se používají k výrobě alkoholu. Jejich použití v kuchyni je stejné jako u brambor - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům.
Připravovat je můžeme v páře, ve vodě, péct, restovat, grilovat, smažit.
Jsou častou součástí sladkých receptů.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 20121 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.