Bazalka čerstvá
Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
182 kcal
Energie kJ
759 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
20 g
Tuky
4 g
Vláknina
10 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Používají se mladé výhonky a listy bazalky (Ocimum) – čerstvé i sušené. Pochází z Indie a jiných tropických regionů Asie, kde je pěstována již přes 5000 let. Je velmi oblíbená v jihoevropské kuchyni, je neodmyslitelně spjatá s italskou kuchyní, kde je mimo jiné považována za symbol lásky.
Bazalka a zdraví
Bazalka obsahuje mnoho silic, tříslovin, minerálních látek a vitamínu C.
Zklidňuje nervy a tiší žaludeční křeče. Silice z bazalky je účinná při úzkosti, bolestech hlavy a poruchách spánku, napomáhá koncentraci, podporuje pocení a je vhodná při nevolnostech.
Zvyšuje žaludeční činnost, podporuje chuť k jídlu, snižuje nadýmání, působí protizánětlivě a také se užívá při problémech s ledvinami. Nejčastěji se podává ve formě nálevu, kdy se jedna čajová lžička spaří 150 ml vroucí vody a nechá se 10 minut luhovat.
Šťávu z čerstvé bazalky je možno použít jako podpůrný lék při zánětech středního ucha a na obtížně se hojící rány.
Bazalka v kuchyni
Nejčastěji se používá:
- do rajčatových pokrmů,
- k těstovinám,
- na pizzu,
- do polévek,
- k vaječným pokrmům,
- na kuře,
- k rybám,
- do mletých mas.
Je základem bazalkového pesta.
V pokrmech se nevaří, ale používá se před koncem vaření.
Je součástí mnoha kořenících směsí.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 18262 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.