ZOF App
Bobkový list mletý

Bobkový list mletý

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

429 kcal

Energie kJ

1795 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

40 g

Tuky

20 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (40 g) Tuky (20 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.7 %) Sacharidy (39 %) Tuky (42 %) Vláknina (9.3 %)

Název bobkovému listu daly plody vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis), které se už v dávné minulosti používaly jako koření. Pěstuje se v přímořském podnebí nebo také v květináčích v chladnějších místnostech. 
Bobkový list je používám v mnoha kuchyních - ve Francii, Itálii, Španělsku, Jižní Americe, Rusku nebo arabských a balkánských zemích.

Bobkový list a zdraví

Bobkový list odstraňuje nechutenství, podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru v těle, působí lehce sedativně a má antiseptické účinky. 
Z plodů se lisuje vavřínový olej, který je následně využíván v lékařství. V lidovém lékařství se používal jako léčebný obklad na bolestivé klouby.

Bobkový list v kuchyni

List se v kuchyni používá:
- do 
polévek,
- jako součást smetanových omáček (svíčková, rajská), 
- do 
marinád
- při 
nakládání masahub a okurek
- do 
kyselých jídel,
- ke 
zvěřině
- k 
luštěninovým pokrmům. 
Lze jej také využít při přípravě 
sladkých pokrmů a dezertů či na výrobu sirupu, který se používá na palačinky.
V anglické kuchyni slouží k dochucení mléčného pudinku. 
Svým aroma také okoření ocet nebo olej. 

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 18270 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma