ZOF App
Brambor raný

Brambor raný

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

102 kcal

Energie kJ

425 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.4 %) Sacharidy (82.4 %) Tuky (0.9 %) Vláknina (4.3 %)

Brambory jsou hlízy Lilku bramboru (Solanum tuberosum). Původně pochází z horských oblastí And v Peru, odkud se velmi úspěšně rozšířily do Evropy a následně i celého světa. Po pšenici, kukuřici a rýži jsou globálně nejvýznamnější kulturní plodinou.

Brambory a zdraví

Obsahují vysoký podíl škrobů - hodnota jejich glykemie je nižší než u batátů. 
Jsou zdrojem nadprůměrného množství draslíku a vyššího podílu vitamínu C.
Brambory jsou zdrojem glykoalkaloidů - konkrétně solaninu a chakoninu, které mají toxické účinky. Jejich nejvyšší koncentrace se nachází v nezralých zelených částech hlízy pod slupkou a v okolí klíčků, jejich množství se zvyšuje působením světla. Je proto žádoucí takové části hlíz při přípravě odstraňovat.

Brambory v kuchyni

Brambory mají v kuchyni velmi široké použití - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům. 
Připravovat je můžeme:
- v páře,
- ve vodě
péct
restovat
grilovat
smažit.
Typické jsou ve formě lupínků a hranolek.
Jsou nejčastěji součástí slaných receptů.

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 16742 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma

Vybrané recepty s touto potravinou

Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.