Brambor zimní
Kategorie: Zelenina / Kořenová
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
82 kcal
Energie kJ
341 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
16.2 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
2.2 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Brambory jsou hlízy Lilku bramboru (Solanum tuberosum). Původně pochází z horských oblastí And v Peru, odkud se velmi úspěšně rozšířily do Evropy a následně i celého světa. Po pšenici, kukuřici a rýži jsou globálně nejvýznamnější kulturní plodinou.
Brambory a zdraví
Obsahují vysoký podíl škrobů - hodnota jejich glykemie je nižší než u batátů.
Jsou zdrojem nadprůměrného množství draslíku a vyššího podílu vitamínu C.
Brambory jsou zdrojem glykoalkaloidů - konkrétně solaninu a chakoninu, které mají toxické účinky. Jejich nejvyšší koncentrace se nachází v nezralých zelených částech hlízy pod slupkou a v okolí klíčků, jejich množství se zvyšuje působením světla. Je proto žádoucí takové části hlíz při přípravě odstraňovat.
Brambory v kuchyni
Brambory mají v kuchyni velmi široké použití - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům.
Připravovat je můžeme:
- v páře,
- ve vodě,
- péct,
- restovat,
- grilovat,
- smažit.
Typické jsou ve formě lupínků a hranolek.
Jsou nejčastěji součástí slaných receptů.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 20920 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.