ZOF App
Brokolice semena klíčená

Brokolice semena klíčená

Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

394 kcal

Energie kJ

1648 kJ

Bílkoviny

30 g

Sacharidy

2 g

Tuky

28 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (30 g) Sacharidy (2 g) Tuky (28 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (31.8 %) Sacharidy (2.1 %) Tuky (64 %) Vláknina (2 %)

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) je jednou z nejstarších zelenin, vyšlechtěna byla již v předantickém období. Například staří Římané ji již prokazatelně znali a používali, Itálie je jejím největším producentem dodnes. Pěstují a zpracovávají se dva kultivary – stonková (také chřestová) s malými růžičkami a velkými listy, a květáková, která je už podle názvu podobná květáku. 

Brokolice klíčená a zdraví

Klíčená semínka brokolice obsahují významné množství draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu - jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu.
Klíčená brokolice má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Brokolice klíčená v kuchyni

Příprava klíčených semínek brokolice je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní. 
Klíčená semena se používají do:
polévek
salátů
kaší,
pomazánek,
karbanátků. 
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.