ZOF App
Čekanka salátová čerstvá

Čekanka salátová čerstvá

Kategorie: Zelenina / Listová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

28 kcal

Energie kJ

114 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (21.5 %) Sacharidy (61.5 %) Tuky (6.6 %) Vláknina (10.3 %)

Čekanka salátová červenolistá (Cichorium intybus) nazývaná také jako Radicchio (podle italské oblasti Radicchio, odkud pochází) je druhem čekanky, která při růstu vytváří - stejně jako hlávkový salát - hlávku. Je typická červenou až červenofialovou barvou, v kuchyni se používají její listy.

Čekanka salátová a zdraví

Listy čekanky salátové červenolisté jsou bohatým zdrojem draslíku, kyseliny listové, vitamínu K a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu, srdečně-cévního systému i nervové soustavy. 

Čekanka salátová v kuchyni

Listy čekanky salátové se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. 
Nejčastěji se konzumuje syrová, můžeme ji ale i tepelně upravovat - vařit, dusit, péct.
Je vhodná i ke kvašení (výroba pickles).
Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.

Je častou součástí směsí lisovaných šťáv.

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 19982 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma

Vybrané recepty s touto potravinou

Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.