ZOF App
Celer řapíkatý kvašený

Celer řapíkatý kvašený

Kategorie: Zelenina / Kvašená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

21 kcal

Energie kJ

87 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

1.4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (1.4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14.2 %) Sacharidy (28.4 %) Tuky (8.7 %) Vláknina (48.6 %)

Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina pěstovaná jako kořenová zelenina, u které využíváme listy a bulvy. Byl znám již ve starověkém Egyptě, v současné době je typický pro středomořskou, balkánskou, americkou i anglickou kuchyni.
Proces kvašení zeleniny probíhá v uzavřených nádobách bez přístupu vzduchu, většinou trvá několik dní až týdnů. Zeleninu je potřeba nastrouhat či nakrájet, prosolit, v případě potřeby přidat vybraná koření (nejčastěji se používá kmín a česnek) a nechat zrát. 

Kvašený řapíkatý celer a zdraví

Bakterie způsobující proces kvašení enzymaticky štěpí vlákninu, zelenina je tak snadněji stravitelná. Současně se zvyšuje obsah některých látek (vitamínů). 
Kvašená zelenina obsahuje vyšší podíl soli, její dlouhodobý přebytek může negativně ovlivnit zdraví (vysoký krevní tlak, zatížení lymfatického systému, nepoměr mezi sodíkem a draslíkem).
Konzumace fermentovaných potravin podporuje aktivitu střevní mikroflóry, má tak zásadní vliv na kvalitu všech metabolických pochodů, je proto výhodné je konzumovat pravidelně. 
Příliš vysoké množství kvašené zeleniny může způsobit problémy s nadýmáním a plynatostí, vyplácí se ji tak zařazovat do jídelníčku v menších porcích. 

Kvašený řapíkatý celer v kuchyni

Kvašený řapíkatý celer je možné konzumovat čerstvý i tepelně upravený. Tepelná úprava sice zničí některé biologicky aktivní látky, na stranu druhou se ale potravina stane snadněji stravitelnou
Kvašená zelenina je běžnou součástí:
- zeleninových obloh,
- zeleninových salátů,
- dušených směsí,
- polévek.

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 19868 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma