ZOF App
Chléb žitný celozrnný kváskový

Chléb žitný celozrnný kváskový

Kategorie: Obiloviny lepkové / Fermentované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

223 kcal

Energie kJ

930 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

38 g

Tuky

2.2 g

Vláknina

9.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (38 g) Tuky (2.2 g) Vláknina (9.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.3 %) Sacharidy (71.5 %) Tuky (8.9 %) Vláknina (8.3 %)

Žitný celozrnný chléb kváskový je pekárenský výrobek z žitné celozrnné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba moukakvásekvoda sůl. V některých případech se používají různé druhy koření, nejčastěji kmín. Pro kváskové druhy pečiva je typická jejich delší trvanlivost a vyšší odolnost proti plísním. Není proto potřeba u takových výrobků používat konzervační látky. Kvalita pečiva se ale vždy odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Žitný celozrnný chléb kváskový a zdraví

Žitný celozrnný chléb kváskový je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Žitný celozrnný chléb kváskový je zdrojem vlákniny, je hůře stravitelný, než pečivo vyrobené z bílé mouky. Hodnota jeho glykemického indexu je nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je méně citlivý na skladování než pečivo vyrobené z kvasnic, aktivita kvásku působí proti plísním.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Žitný celozrnný kváskový chléb v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Recepty s touto potravinou