Chléb žitný celozrnný kváskový
Kategorie: Obiloviny lepkové / Fermentované
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
223 kcal
Energie kJ
930 kJ
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
38 g
Tuky
2.2 g
Vláknina
9.2 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Žitný celozrnný chléb kváskový je pekárenský výrobek z žitné celozrnné mouky. Pro jeho výrobu je potřeba mouka, kvásek, voda a sůl. V některých případech se používají různé druhy koření, nejčastěji kmín. Pro kváskové druhy pečiva je typická jejich delší trvanlivost a vyšší odolnost proti plísním. Není proto potřeba u takových výrobků používat konzervační látky. Kvalita pečiva se ale vždy odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Žitný celozrnný chléb kváskový a zdraví
Žitný celozrnný chléb kváskový je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Žitný celozrnný chléb kváskový je zdrojem vlákniny, je hůře stravitelný, než pečivo vyrobené z bílé mouky. Hodnota jeho glykemického indexu je nízká. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je méně citlivý na skladování než pečivo vyrobené z kvasnic, aktivita kvásku působí proti plísním.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Žitný celozrnný kváskový chléb v kuchyni
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.