ZOF App
Čočka zelená neloupaná

Čočka zelená neloupaná

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

339 kcal

Energie kJ

1416 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

46 g

Tuky

2 g

Vláknina

18 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (46 g) Tuky (2 g) Vláknina (18 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27.2 %) Sacharidy (56.8 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (10.6 %)

Čočka jedlá (Lens culinaris), známá také pod označením čočka kuchyňská, je luštěnina původně pocházející z Přední Asie. Patří mezi potraviny, které lidský rod provází už přes     10 000 let. Existuje řada druhů, které se od sebe liší velikostí i barvou.

Čočka zelená neloupaná a zdraví

Čočka neloupaná je – stejně jako ostatní druhy luštěnin – významným zdrojem antinutričních látek. Je proto vhodné ji před přípravou delší dobu namáčet, čímž určité množství těchto nežádoucích složek odstraníme.
Je bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Neloupané čočce by se měli díky vyššímu zastoupení vlákniny vyhýbat především jedinci se záněty střevního traktu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Čočka zelená neloupaná v kuchyni

Čočku neloupanou je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z čočky se vyrábí mouka.
Čočka je vhodná i ke klíčení – takto se zvýší její nutriční hodnota. 
​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Recepty s touto potravinou