Cuketa kandovaná
Kategorie: Zelenina / Kandovaná
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
298 kcal
Energie kJ
1247 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
70 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
0.5 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Tvarem je podobná okurce, nejblíže příbuzná je tykvi. Byla vyšlechtěna v Itálii z tykve obecné (Cucurbita pepo). Dnes patří k oblíbeným letním zeleninám, byť v kuchyni je tak trochu popelkou. Ideální velikost plodů pro zpracování v kuchyni je 20–25 cm.
Kandování je konzervační úprava, při které se zelenina vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70%.
Kandovaná cuketa a zdraví
Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie a vliv na acidobazickou rovnováhu. Kandování navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.
Kandovaná cuketa v kuchyni
Kandovaná zelenina se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné ji konzumovat i samostatně.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19868 uživatelům aplikace.