ZOF App
Dýňová semínka klíčená

Dýňová semínka klíčená

Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

299 kcal

Energie kJ

1249 kJ

Bílkoviny

16.4 g

Sacharidy

4 g

Tuky

22.8 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16.4 g) Sacharidy (4 g) Tuky (22.8 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (23 %) Sacharidy (5.6 %) Tuky (68.8 %) Vláknina (2.7 %)

Jedná se o semínka tykve obecné (Cucurbita pepo). Semena této velmi oblíbené a hojně pěstované plodiny se dokonce dochovala z období 5.tisíciletí př.n.l.
Semínka šedozelené barvy, která se musí před konzumací vyloupnout z bílé slupky, mají nasládlou, oříškovou chuť. 

Dýňová semínka klíčená a zdraví

Klíčená dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku, zinku nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. 
Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu.
Dýňová semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Dýňová semínka klíčená v kuchyni

Příprava klíčených dýňových semínek je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 2 - 5 dní. 
Běžně se používají do:
polévek
salátů
kaší,
pomazánek,
karbanátků.