Zadejte vstupní údaje

Věk (let)

Výška (cm)

Váha (kg)

Pohlaví:

Pohybová aktivita:

Chody:

Stravovací režim:

ZOFapp pestrý jídelníček zdarma

E1440 - Hydroxypropylether škrobu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

Nutriční hodnoty:

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hodnoty vztaženy k množství 100 0.

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)
E1440 - Hydroxypropylether škrobu

Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Výroba probíhá úpravou běžného škrobu pomocí propylenoxidu. Po následné etherifikaci (syntézou pomocí etherů) je výsledný škrob obvykle lehce okysličený, vybělený nebo upravený kyselinou. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzymům a dodává výrobkům lepší barvu a lesk.

Hydroxypropylether škrobu a zdraví

Látka je považována za bezpečnou bez nežádoucích účinků, ovšem při velmi vysokých dávkách může způsobovat průjem. Studie na zvířatech neprokázaly škodlivost. Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI).

Hydroxypropylether škrobu v potravinářství

Používá se k zahušťování spousty druhů potravin, např. salátových zálivek. V ČR (celé EU) je používání látky povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání této látky rovněž povoleno.