Zadejte vstupní údaje

Věk (let)

Výška (cm)

Váha (kg)

Pohlaví:

Pohybová aktivita:

Chody:

Stravovací režim:

ZOFapp pestrý jídelníček zdarma

E220 - Oxid siřičitý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

Nutriční hodnoty:

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hodnoty vztaženy k množství 100 0.

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)
E220 - Oxid siřičitý

Oxid siřičitý je jedovatý a vysoce dráždivý, často zmiňovaný jako znečišťovatel ovzduší. Jedná se o plyn vznikající hořením síry. Oxid siřičitý je antioxidant, konzervant a prostředek proti hnědnutí. Používá se jako rostlinné bělidlo zabraňující změnám barev ovoce a zeleniny, jako desinfekční prostředek v pivovarech a jako bělicí přísada. Zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií. Neměl by se používat do masa a do potravin, které jsou zdrojem vitamínu A, B1, jelikož ničí vitamíny v potravinách. Oxid siřičitý brání zničení kyseliny askorbové v ovoci a ovocných džusech. Oxid siřičitý se vyrábí synteticky zahříváním rudy s obsahem síry.

Oxid siřičitý a zdraví

Mezi potenciální nežádoucí účinky vyvolané siřičitany patří bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a problémy astmatického typu. Jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Při testování účinků siřičitanů na zvířatech byl zjištěn výskyt žaludečních vředů při požití látky. Inhalace látky způsobuje podráždění dýchacích cest a při vysoké koncentraci látky v ovzduší může dojít k zadušení. Přijatelná denní dávka: 0-0,7 mg na kilogram tělesné hmotnosti.

Oxid siřičitý v potravinářství

Používá se jako:
- konzervant,
- antioxidant a prostředek proti hnědnutí do vína,
- kukuřičného sirupu,
- želé,
- sušeného ovoce,
- džusů,
- nealkoholických ovocných nápojů,
- pečiva,
- octa,
- výrobků z brambor,
- koření
- polévek.

Přidává se také při výrobě džemů a marmelád. Dále se používá jako bělící přísada do želatiny a k bělení chmele, lecitinu, hub, ořechů, lepidla a řepného cukru.

V USA je použití zakázáno v potravinách, které jsou zdrojem vitamínů. V ČR (celé EU) je použití látky regulováno. Je na seznamu extrémně nebezpečných látek. Zatím je však nedostatek studií, aby mohla být látka považována za karcinogenní.