Zadejte vstupní údaje

Věk (let)

Výška (cm)

Váha (kg)

Pohlaví:

Pohybová aktivita:

Chody:

Stravovací režim:

ZOFapp pestrý jídelníček zdarma

E284 - Kyselina boritá

Kategorie: Aditiva / Aditiva

Nutriční hodnoty:

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hodnoty vztaženy k množství 100 0.

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)
E284 - Kyselina boritá

Anorganická látka vyskytující se v podobě bezbarvých krystalků nebo jako bílý prášek rozpustný ve vodě. Jedná se o konzervant s nižší účinností. Má antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti. Připravuje se z minerálu boraxu a anorganických kyselin, např. kyseliny chlorovodíkové. Kyselina boritá odpuzuje hmyz, jako jsou mravenci, švábi a podobně, likviduje plevel a nachází využití při impregnaci dřeva proti plísním nebo jako součást pyrotechnických směsí. Z dalších uplatnění této látky lze jmenovat vyztužování knotů svíček nebo mořidlo textilních materiálů. 

Kyselina boritá a zdraví

Tato látka může vykazovat toxické účinky jak při požití, tak při kontaktu s pokožkou. Kosmetické přípravky s jejím obsahem by neměly používat děti, které vůči nim mohou být obzvláště citlivé. Kyselina boritá funguje jako odtučňovací prostředek, avšak takto může zásadně pozměnit organismus. I přes četná varování ze strany Americké lékařské společnosti (Amercian Medical Association) ohledně její možné toxicity je stále používána, a to i v potravinářství. Časté podávání vyšších dávek může vyvolat zvracení, průjem, krvácení, anémii, kožní potíže. Jsou zaznamenány případy otravy po jejím požití.

Kyselina boritá v potravinářství

Kyselinu boritou lze využít ke konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb, ale v ČR (celé EU) je povoleno přidávat ji pouze ke kaviáru. Je to z toho důvodu, že není přesně stanoveno, od jakých množství může být nebezpečná pro lidský organismus. Její antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti z ní činí prostředek vhodný například k ošetřování citrusových plodů.  S jejím 2 až 3% roztokem se také lze setkat v očním lékařství pod názvem borová voda.

Další využití má např. v:
- dětských pudrech,
- mýdlech,
- oční krémy,
- ústní vody
- v další kosmetice.

Z důvodu projevů nežádoucích účinků nebyla dříve kyselina boritá v ČR jako přídatná látka povolena, nyní je možné ji přidávat do kaviáru (Jeseteří jikry) - platí pro celou EU. V USA kyselina boritá povolena je, ale pouze jako nepřímá potravinářská přísada do lubrikantů a kosmetických přípravků: mýdel určených k mytí mastné pokožky, solí do koupele nebo přípravků pro hygienu nohou.