Zadejte vstupní údaje

Věk (let)

Výška (cm)

Váha (kg)

Pohlaví:

Pohybová aktivita:

Chody:

Stravovací režim:

ZOFapp pestrý jídelníček zdarma

E511 - Chlorid hořečnatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

Nutriční hodnoty:

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hodnoty vztaženy k množství 100 0.

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)
E511 - Chlorid hořečnatý

Charakteristika

Bílé hygroskopické krystalky nebo prášek dobře rozpustný ve vodě.

Použití

Chlorid hořečnatý zachovává původní barvy potravin a používá se jako zpevňující a ochucující látka. Využívá se při výrobě sójového sýra tofu a objevuje se i v čerstvých plátcích masa, které změkčuje. Funguje také jako náhražka kuchyňské soli. 

Výroba

Jedním ze způsobu přípravy chloridu hořečnatého je neutralizace hydroxidu hořečnatého kyselinou chlorovodíkovou; jiným způsobem je spalování kovového hořčíku v elementárním chloru.

Nežádoucí účinky

Látka je v lidském těle zdrojem hořčíku a v potravinách se považuje za bezpečnou přídatnou látku. 

Doplňující informace

Chlorid hořečnatý se vyskytuje v mořské vodě a v solance. V ČR (celé EU) i v USA je povoleno látku přidávat do potravin.