Zadejte vstupní údaje

Věk (let)

Výška (cm)

Váha (kg)

Pohlaví:

Pohybová aktivita:

Chody:

Stravovací režim:

ZOFapp pestrý jídelníček zdarma

E904 - Šelak

Kategorie: Aditiva / Aditiva

Nutriční hodnoty:

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hodnoty vztaženy k množství 100 0.

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)
E904 - Šelak

Charakteristika

Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná výměšku hmyzu. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Bělený šelak je špinavě bílá amorfní zrnitá pryskyřice.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u ovoce (citrusy, jablka, melouny a podobně), zeleniny, cukrovinek (lentilky a želé bonbóny) nebo u výrobků s čokoládovým povrchem. Může se použít jako potahová látka u tabletek. Najdeme jej v sušeném ovoci, v ořechových jádrech, nebo v zrnkové kávě. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Najdeme jej i v lepidlech, přípravcích na podlahu, v kožedělném průmyslu, může tvořit složku laků na vlasy i nehty. Ve farmacii se používá k potahování tablet. 

Výroba

Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná z pryskyřičného výměšku hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr (čeledi Coccidae). Pro bělení se šelak rozpustí ve vodném roztoku uhličitanu sodného a vlastní bělení se provádí roztokem chlornanu sodného, po kterém následuje vysrážení vyběleného šelaku zředěnou kyselinou sírovou a sušení vzniklého produktu. Šelak zbavený vosku se připravuje dalším zpracováním, při kterém jsou přítomné vosky odstraňovány filtrací. Vyrábí se převážně v Indii.

Nežádoucí účinky

U citlivých jedinců na chlór může vyvolávat alergické reakce – podráždění pokožky. Jinak se látka považuje za bezpečnou a neškodnou přísadu. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). Může být použita vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

Kód CAS: 9000-59-3. V ČR (celé EU) je používání šelaku k úpravě potravin povoleno. Rovněž je takové používání povoleno v USA.