ZOF App
Hořčice semínka klíčená

Hořčice semínka klíčená

Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

211 kcal

Energie kJ

880 kJ

Bílkoviny

13 g

Sacharidy

5 g

Tuky

13 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (13 g) Sacharidy (5 g) Tuky (13 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.8 %) Sacharidy (9.9 %) Tuky (55.7 %) Vláknina (8.6 %)

Plodem této rostliny (Sinapis) jsou tzv. šešule, ve kterých se vytváří semena. Je to jedno z nejstarších a nejpoužívanějších koření. Číňané ho používali již před tisíci lety a v antickém Řecku bylo součástí každodenního vaření. První zmínku o léčivých účincích hořčičného semínka nacházíme v Hippokratových spisech, kde je spojováno s úlevou svalů. Římané ho využívali k nakládání zeleniny. Všeobecně pochází ze Středomoří. 

Hořčice klíčená a zdraví

Klíčená semínka hořčice obsahují významné množství draslíku vápníku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu.
Klíčená semena hořčice mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hořčice klíčená v kuchyni

Příprava klíčených semínek hořčice je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní. 
Klíčená semena se používají do:
polévek
salátů
kaší,
pomazánek,
karbanátků. 
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.