Hrášek zelený
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
102 kcal
Energie kJ
424 kJ
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
14 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
7 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Hrách setý (Pisum sativum) je luštěnina původem z východního Středomoří a Malé Asie. Dnes je rozšířený od jižní Evropy až po jihovýchodní Asii a Afriku.
Hrách a zdraví
Hrách je bohatým zdrojem bílkovin, podobně jako ostatní luštěniny.
Obsahuje vyšší podíl vlákniny, která společně s přítomnými antinutričními látkami způsobuje nadýmání a plynatost po jejich konzumaci.
Je také zdrojem purinů - jejich množství se pohybuje na střední úrovni, jedinci postižení dnou by s tímto množstvím měli počítat.
Hrách patří současně mezi potraviny s velmi vysokým zastoupením draslíku, což má vliv na funkci srdce.
Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Hrách v kuchyni
V české kuchyni je hrách velmi oblíbený, používá se k přípravě:
- hrachové kaše,
- polévek,
- omáček,
- příloh,
- zeleninových směsí.
Vyrábí se z něj mouka nebo hraška.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19868 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.