ZOF App
Kešu

Kešu

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

598 kcal

Energie kJ

2501 kJ

Bílkoviny

17 g

Sacharidy

26 g

Tuky

46 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17 g) Sacharidy (26 g) Tuky (46 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.9 %) Sacharidy (18.2 %) Tuky (69.3 %) Vláknina (0.7 %)

Jako kešu se označují nažky plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Původně pochází z Brazílie, dnes je rozšířen v tropických oblastech celého světa.

Kešu a zdraví

Jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Kešu v kuchyni

Kešu se používají stejně jako ořechy. 
V kuchyni mají pestré využití ve sladkých slaných variantách, konzumují se natural i pražené, nejčastěji jako součást:
salátů
pomazánek,
hlavních chodů,
kaší.

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 18925 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma

Vybrané recepty s touto potravinou

Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.