Kešu klíčené
Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy klíčené
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
303 kcal
Energie kJ
1265 kJ
Bílkoviny
15.2 g
Sacharidy
4 g
Tuky
24 g
Vláknina
3 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Jako kešu se označují nažky plodu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale). Původně pochází z Brazílie, dnes je rozšířen v tropických oblastech celého světa.
Klíčené kešu a zdraví
Klíčené kešu jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu.
Klíčené kešu mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Klíčené kešu v kuchyni
Příprava klíčených kešu je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 3 - 6 dní.
Běžně se používají do:
- polévek,
- salátů,
- kaší,
- pomazánek,
- karbanátků.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 18066 uživatelům aplikace.