ZOF App
Kmín

Kmín

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

410 kcal

Energie kJ

1714 kJ

Bílkoviny

6.7 g

Sacharidy

46.7 g

Tuky

13.3 g

Vláknina

33.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.7 g) Sacharidy (46.7 g) Tuky (13.3 g) Vláknina (33.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.8 %) Sacharidy (47.7 %) Tuky (29.2 %) Vláknina (16.3 %)

Kmín (kmín kořenný nebo také luční) je jedno z nejstarších koření, které známe. Egypťané ho používali už před pěti tisíci lety a byl nalezen v královských pyramidách. Kmín je jedno z nejpoužívanějších evropských koření. Nejvíce je spojován s Marokem, kde je vaření na ulicích dlouholetou tradicí.

Kmín a zdraví

Má pozitivní účinky na zažívání, působí proti křečím zažívacího traktu, brání plynatosti a zmírňuje bolesti spojené s menstruací. Dokáže také podporovat chuť k jídlu. Kmín spolu s fenyklem, anýzem a sušenou kopřivou podávané ve formě čaje podporuje tvorbu mateřského mléka. Silice, které dodávají kmínu specifickou vůni, působí i proti střevním parazitům.

Kmín v kuchyni

Nejčastěji se s užitím kmínu setkáme při vaření brambor a pokrmů z nich, ať už se jedná o polévky nebo bramboráky. Dále se přidává do zelí, houbových pokrmů a při přípravě chleba a slaného pečiva (jak do těsta, tak na posypání). Používá se také při přípravě pečeného a dušeného masa, ryb, bylinkových omáček, polévek, do pomazánek a také při výrobě likérů.

 

Recepty s touto potravinou