ZOF App
Kroupy pšeničné

Kroupy pšeničné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Zrna

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

366 kcal

Energie kJ

1530 kJ

Bílkoviny

15 g

Sacharidy

65 g

Tuky

1.9 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15 g) Sacharidy (65 g) Tuky (1.9 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.2 %) Sacharidy (74.3 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (3.8 %)

Pšenice (Triticum) je obilnina, kterou řadíme k nejdůležitějším plodinám mírného pásu. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin, pocházející z jihozápadní Asie. Pšenice se pěstuje po celém světě a je šlechtěna po tisíciletí. Nejpoužívanějšími druhy jsou pšenice tvrdá (Triticum durum) a pšenice špalda (Triticum spelta).
Pšeničné kroupy jsou v podstatě zrna zbavená obalu, jsou ale celozrnná, obsahují tak dostatek vlákniny i mikroživin.

Pšeničné kroupy a zdraví

Všechny druhy pšenice patří do lepkových obilovin, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Obsah lepku v některých druzích pšenice byl v posledních desetiletích díky šlechtitelským úpravám výrazně navýšen, současně lepek z pšenice je považován za nejagresivnější ze všech lepkových obilovin.
Kroupy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pšeničné kroupy v kuchyni

Kroupy se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě kašímléka.

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 18659 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma