Kvásek rýžový
Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Fermentované
Nutriční hodnoty (100 ml):
Energie kcal
305 kcal
Energie kJ
1273 kJ
Bílkoviny
5.8 g
Sacharidy
62.5 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
1.7 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Rýžový kvásek je produkt vyráběný z rýžové mouky a vody. Při pokojové teplotě (25-30 °C) dochází díky mikroorganismům přítomným na povrchu zrn a ve vzduchu k fermentaci (kvašení). Jedná se o proces přeměny makroživin - nejvíce sacharidů - kdy výsledkem je potravina, která je energeticky chudší, nutričně bohatší a snadněji stravitelná.
Používá se k výrobě kváskového pečiva.
Rýžový kvásek a zdraví
Rýžový kvásek obsahuje desítky různých kultur (mikroorganismů), které skrze kvasné (fermentační) pochody mění strukturu makroživin - snižuje se podíl sacharidů, dochází k rozkladu (hydrolýze) bílkovin. Fermentace startuje procesy, které snižují podíl některých antinutričních látek v mouce, zlepšuje se tak i využitelnost minerálních látek z potraviny.
Rýžový kvásek je bezlepkový, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek - je součástí bezlepkového způsobu stravování.
Hodnota jeho glykemického indexu je střední. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Rýžový kvásek v kuchyni
Kvásek se používá se jako základ pro výrobu:
- chleba,
- rohlíků,
- toastů,
- loupáků,
- mazanců,
- vek,
- buchet,
- koláčů.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19982 uživatelům aplikace.