ZOF App
Lískový ořech

Lískový ořech

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

707 kcal

Energie kJ

2959 kJ

Bílkoviny

14.5 g

Sacharidy

16 g

Tuky

62.5 g

Vláknina

8.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14.5 g) Sacharidy (16 g) Tuky (62.5 g) Vláknina (8.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.6 %) Sacharidy (9.5 %) Tuky (79.6 %) Vláknina (2.4 %)

Jedná se o plod keře Lísky obecné (Corylus avellana), který se hojně vyskytuje na našem území a téměř v celé Evropě, v přilehlých oblastech Asie a v severní Africe. Největším producentem je Turecko.

Lískový ořech a zdraví

Ořechy jsou výborným zdrojem omega-9 tuků a některých vitamínů (E, B3, B6, C a kyseliny listové). Z minerálních látek je důležitý obsah draslíku, hořčíku a vápníku. Tyto látky podporují funkci mozku a srdečně-cévního systému, konzumace lískových ořechů je proto vhodná:
- pro studenty,
- pro těhotné ženy,
- při nervovém či fyzickém vyčerpání,
- v prevenci a léčbě ledvinových kamenů,
- pro celkové zklidnění organismu.
Ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Olej z lískových ořechů je využíván také v kosmetice pro regeneraci a hydrataci pokožky.
Ořechy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Lískový ořech v kuchyni

Stejně jako ostatní ořechy je vhodné konzumovat lískové ořechy syrové, ale využívají se také při:
- výrobě čokolád,
- pečení a přípravě moučníků, müsli, dezertů a kaší,
- výrobě oříškového másla,
- do omáček k masům nebo do paštik,
Olej z jader se běžně používá jako dochucovadlo.

Recepty s touto potravinou