ZOF App
Mandle klíčené

Mandle klíčené

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

299 kcal

Energie kJ

1250 kJ

Bílkoviny

16 g

Sacharidy

4 g

Tuky

23 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16 g) Sacharidy (4 g) Tuky (23 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (22.4 %) Sacharidy (5.6 %) Tuky (69.3 %) Vláknina (2.7 %)

Mandle jsou plody Mandloně obecné (Prunus dulcis). Jedná se o peckovici pocházející z Afriky a Asie, odkud byla rozšířena do teplých oblastí celého světa. Největším producentem jsou USA.

Mandle klíčené a zdraví

Klíčené mandle jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku, vápníku, hořčíku nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. 
Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu. 
I p
řesto, že mandle obsahují až 50% tuku, svým vyváženým poměrem mastných kyselin a vitamínu E mají potenciál zlepšovat metabolismus cholesterolu v krvi. Vitamín E navíc působí antioxidačně, nenasycené mastné kyseliny zase jako prevence proti srdečním chorobám. Vápník a hořčík ovlivňuje funkci nervové soustavy a kvalitu kostí a zubů, u sportovců jsou významné pro nervosvalovou koordinaci.
KLíčené mandle mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Klíčené mandle jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Navíc by jejich podíl ve stravě neměl být příliš vysoký.

Mandle klíčené v kuchyni

Příprava klíčených mandlí je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 3 - 6 dní. 
Běžně se používají do:
polévek
salátů
kaší,
pomazánek,
karbanátků. 
Je možné z nich vyrábět mandlové mléko.

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 18066 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma