Mango čerstvé
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
74 kcal
Energie kJ
306 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
15 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
1.7 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Mango je plod tropického stromu mangovníku indického (Magnifera indica), původně pocházející z jižní a jihovýchodní Asie. Rozměr plodů 10 do 25 cm, jejich hmotnost může být až 2 kg, barva je nejčastěji žlutá, oranžová, červená nebo zelená.
Mango a zdraví
Mango je bohatým zdrojem draslíku, plody mají proto vliv na činnost srdce a cév. Je také bohatým zdrojem antioxidantů, nejčastěji se uvádí skupina karotenů a karotenoidů.
Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mango v kuchyni
Plody manga se běžně konzumují syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů,
- pro výrobu sladkokyselých omáček.
Používá se i k sušení a výrobě lisovaných šťáv.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 18055 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.