Mangold
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
60 kcal
Energie kJ
249 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
7.4 g
Tuky
0.6 g
Vláknina
3.2 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Mangold (Beta vulgaris) je listová zelenina, která původně pochází ze Středmoří. V kuchyni se používá podobně jako špenát.
Mangold a zdraví
Listy mangoldu bohatým zdrojem draslíku, doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému. Z dalších prvků je významněji zastoupen vápník, jehož správné využívání v těle je komplikováno vyšším obshaem kyseliny šťavelové v mangoldu. Tato látka je považována za antinutriční, má schopnost podporovat tvorbu ledvinových kamenů.
Mangold je i významným zdrojem vitamínu K, který nemalou měrou ovlivňuje srážení krve - s touto informací by měli kalkulovat jedinci užívající antikoagulacia.
Mangold v kuchyni
Mangold se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny, nejblíže má ke špenátu. Konzumuje se syrový i tepelně upravený - je možné je vařit, dusit, péct.
Mangold se používá jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- dušených směsí.
Je možné jej i lisovat do šťáv.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19868 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.