ZOF App
Maniok hlíza

Maniok hlíza

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

176 kcal

Energie kJ

734 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

38 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (38 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.3 %) Sacharidy (90.6 %) Tuky (1.5 %) Vláknina (4.6 %)

Maniok (též označován jako tapioca nebo yuca) je hlíza manioku jedlého (Manihot esculenta) původně pocházejícího z tropických oblastí Ameriky. Rozlišují se hořké a sladké varianty této plodiny, a to na základě obsahu glykosidů (hořčin). Maniok je základní potravinou pro stovky milionů lidí především v tropických oblastech. 

Maniok a zdraví

Maniok je bohatým zdrojem polysacharidů. Hlízy mají nízký glykemický index, jsou vhodnou variantou příloh pro diabetiky a jedince s inzulínovou rezistencí.
Obsahuje vyšší podíl rozpustných forem vlákniny - je snadno stravitelný, podporuje činnost střevní mikroflóry.
Podobně jako jiné druhy zeleniny je i maniok významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.

Maniok v kuchyni

Jejich použití v kuchyni je stejné jako u brambor - nejčastěji jsou základem pro přílohy k hlavním chodům. 
Připravovat je můžeme:
- v páře,
- ve vodě
péct,
restovat,
grilovat,
smažit.
Běžně se ppřipravují pr sladkou kuchyni, jsou ale i častou součástí sladkých receptů.
Z manioku se vyrábí mouka (tapioka), která se používá jako základ pro slané i sladké pokrmy.

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 20121 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma