Mekabu sušené
Nutriční hodnoty (100 ):
Energie kcal
340 kcal
Energie kJ
1422 kJ
Bílkoviny
11.7 g
Sacharidy
50 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
33.3 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Mekabu je označení pro kořenovou část mořských řas wakame (Undaria pinnatifida), které jsou nejvíce rozšířené v Pacifiku.
Mekabu sušené a zdraví
Pro mekabu je typická mnohem vyšší koncentrace minerálních látek než v samotných listech řasy wakame.
Stejně jako ostatní mořské řasy i mekabu obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě:
- silného vlivu na acidobazickou rovnováhu (jsou silně zásadotvorné),
- dopadu na fungování štítné žlázy.
Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží.
Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Mekabu sušené v kuchyni
Mekabu se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek (typické jsou pro japonské miso polévky),
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů,
- z důvodu velmi silného aroma jako součást kořenících směsí (v mleté podobě).
Mekabu mají velmi tuhou konzistenci, je proto potřeba je připravovat delší dobu. Tepelná příprava se pohybuje kolem 30 minut, je vhodné je před vařením namáčet alespoň 20-30 minut.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19868 uživatelům aplikace.