ZOF App
Mléko ječné

Mléko ječné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mléka

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

64 kcal

Energie kJ

268 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

12.4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (12.4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.1 %) Sacharidy (81 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (3.1 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z ječmene (Hordeum).

Ječné mléko a zdraví

Ječné mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy. Mléko ale obsahuje lepek, není tedy vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku.
Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků. Je poměrně bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, má tak přímý vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Ječné mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ječné mléko v kuchyni

Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Ječmen je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit. 

Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku

Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.

Co získáte?

Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.

Připojte se k 17234 uživatelům aplikace.

Začněte zdarma