ZOF App
Mléko mandlové

Mléko mandlové

Kategorie: Ořechy a semena / Mléka

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

30 kcal

Energie kJ

125 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

3 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (3 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.5 %) Sacharidy (42.3 %) Tuky (42.5 %) Vláknina (6.7 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z plodů plody Mandloně obecné (Prunus dulcis).

Mandlové mléko a zdraví

Mandlové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy.
Mléko neobsahuje lepek, je vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku.
Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a draslíku, který má významný vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Mandlové mléko v kuchyni

Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Mandle je potřeba nejprve spařit horkou vodou, oloupat, rozemlít či rozmixovat, nechat ve vodě odmočit a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit. 

Recepty s touto potravinou