ZOF App
Mouka pšeničná polohrubá

Mouka pšeničná polohrubá

Kategorie: Obiloviny lepkové / Mouka

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

362 kcal

Energie kJ

1515 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

73 g

Tuky

1 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (73 g) Tuky (1 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.5 %) Sacharidy (84.3 %) Tuky (2.5 %) Vláknina (1.7 %)

Pšeničná mouka je zpracovaný výrobek získaný ze zrna pšenice (Triticum). 

Pšeničná mouka polohrubá a zdraví

Pšeničná mouka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Pšeničná mouka polohrubá je zbavena převážné většiny vlákniny. Je tedy poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.

Pšeničná mouka polohrubá v kuchyni

Pšeničná mouka se používá pro výrobu:
těstovin
pečiva,
moučníků
kaší,
- je možné ji použít jako zahušťovadlo do polévek, omáček, masových a zeleninových směsí.

Recepty s touto potravinou