Pastinák čerstvý
Kategorie: Zelenina / Kořenová
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
88 kcal
Energie kJ
365 kJ
Bílkoviny
1.6 g
Sacharidy
16 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
5 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Pastinák setý (Pastinaca sativa) je kořenová zelenina hojně pěstovaná v mírném zeměpisném pásmu. Pochází z Blízkého východu a Střední Asie. Tvarem je podobný kořenu petržele.
Pastinák a zdraví
Pastinák je poměrně bohatým zdrojem draslíku. Působí mírně močopudně a má uvolňující a uklidňující účinky.
Pastinák v kuchyni
Má všestranné využití, podobně jako mrkev nebo petržel.
Pastinák je vhodnější konzumovat tepelně upravený, v této podobě je snadněji stravitelný.
V kuchyni se běžně používá do:
- salátů,
- polévek,
- k přílohám,
- k výrobě pomazánek.
Konzumuje se dušený, vařený, pečený i syrový.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 20668 uživatelům aplikace.