Pepř černý
Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
295 kcal
Energie kJ
1231 kJ
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
50 g
Tuky
0 g
Vláknina
30 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Pepř černý pochází z Indie. Byl využíván už ve starém Egyptě a Římě, dnes pěstuje hlavně v Indii, Indonésii, Číně, Vietnamu, Thajsku, Brazílii, na Jávě a Filipínách. Je typickým kořením pro převážnou většinu kuchyní celého světa.
Pepř černý a zdraví
Je významný v čínské a indické medicíně. Obsahuje aktivní látku "piperin", která je silně pálivá a má schopnost výrazně zvyšovat biologické využití živin ze stravy. Stimuluje trávicí soustavu, upravuje zažívání, zvyšuje chuť k jídlu. Pomáhá při bolestech břicha, nevolnosti, průjmech a nadýmání. Působí močopudně. V kombinaci s kurkumou významně zvyšuje její protizánětlivé účinky.
Pepř černý v kuchyni
Slouží k úpravám a dochucení:
- masa,
- zeleniny,
- luštěnin,
- obilovin,
- polévek,
- omáček.
Je součástí kari, baharatu nebo berbery.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 18077 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.