Petržel nať čerstvá
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
72 kcal
Energie kJ
298 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
4 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Petržel listová (Petroselinum crispum vulgare) je hojně rozšířenou zeleninou v mírném zeměpisném pásmu, původně pochází z východního Středozemí.
Petržel listová a zdraví
Listy petržele obsahují silice, které působí diureticky (močopudně), mj. mírně snižují krevní tlak a zvyšují sekreci trávicích enzymů.
Petržel je i zdrojem karotenů, především beta-karotenu, pyšní se tak i antioxidačními účinky.
Zastupuje vyšší podíl draslíku a vápníku, které rozhodují o správném fungování srdečně-cévního systému.
Petržel listová v kuchyni
Čerstvá i sušená nať se používá jako koření.
Běžně se používá:
- do salátů,
- do polévek,
- do vývarů,
- jako součást příloh,
- do pomazánek.
Je možné ji dusit, vařit, péct či jíst syrovou.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19982 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.