Psyllium
Kategorie: Doplňky stravy / Vláknina
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
173 kcal
Energie kJ
722 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
80 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Psyllium je označení pro rozpustnou vlákninu, která se získává čištěním obalů semen jitrocelu vejčitého (Plantago ovata), původně pocházející z Indie.
Psyllium a zdraví
Psyllium je tvořeno rozpustnou vlákninou. Má přímý vliv na peristaltiku střev, podporuje průchod tráveniny trávicím traktem, používá se při stavech zácpy i průjmů. Z důvodu zvětšení objemu pokrmu má tato vláknina schopnost navodit pocit rychlého zasycení. Obsahuje minimum energie, bývá proto součástí dietních režimů.
Psyllium má nízkou hodnotu glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Psyllium v kuchyni
Běžně se používá:
- jako součást koktejlů,
- při výrobě domácího pečiva,
- k obohacení kaší,
- k zahuštění polévek a omáček.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 18077 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.