Ředkvička čerstvá
Kategorie: Zelenina / Kořenová
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
20 kcal
Energie kJ
82 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0 g
Vláknina
2.2 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Ředkvička je kořen ředkve seté (Raphanus sativus). Je typická kulovitým až válcovitým tvarem kořene, barva je nejčastěji červená nebo bílá. Původně pochází z Asie.
Ředkvička a zdraví
Ředkev obsahuje hořčičné oleje, které jí dávají typickou štiplavou a ostrou chuť. Jejich obsah v kořenu se výrazně liší, je závislý na podmínkách pěstování. Tyto látky stimulují tvorbu trávicích enzymů a zlepšují tak kvalitu trávení. Mají navíc antibakteriální účinky.
Podobně jako většina ostatních druhů zeleniny je i ředkvička významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.
Ředkvička v kuchyni
Kořen ředkve se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny.
Nejčastěji se konzumuje syrová, můžeme ji ale i tepelně upravovat - vařit, dusit, péct.
Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
- pomazánek.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 20668 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.