Ředkvička kandovaná
Kategorie: Zelenina / Kandovaná
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
297 kcal
Energie kJ
1239 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
70 g
Tuky
0 g
Vláknina
0.5 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Ředkvička je kořen ředkve seté (Raphanus sativus). Je typická kulovitým až válcovitým tvarem kořene, barva je nejčastěji červená nebo bílá. Původně pochází z Asie.
Kandování je konzervační úprava, při které se zelenina vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70%.
Kandovaná ředkvička a zdraví
Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie a vliv na acidobazickou rovnováhu. Kandování navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.
Kandovaná ředkvička v kuchyni
Kandovaná zelenina se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné ji konzumovat i samostatně.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19868 uživatelům aplikace.