ZOF App
Řeřicha semínka klíčená

Řeřicha semínka klíčená

Kategorie: Ořechy a semena / Semena klíčená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

236 kcal

Energie kJ

987 kJ

Bílkoviny

14 g

Sacharidy

0.8 g

Tuky

16 g

Vláknina

15 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14 g) Sacharidy (0.8 g) Tuky (16 g) Vláknina (15 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (24.8 %) Sacharidy (1.4 %) Tuky (61.1 %) Vláknina (12.7 %)

Jedná se o semínka řeřichy seté (Lepidium sativum)Jedná se o rychle rostoucí bylinku s výrazným aroma až štiplavé chuti. Původem pochází z Blízkého východu.

Řeřicha klíčená a zdraví

Klíčená semínka řeřichy obsahují významné množství draslíku vápníku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Jsou také významným zdrojem vitamínu C, jehož antioxidační účinky je možné využít v mnoha situacích - při preventivním udržování antioxidační kapacity, sportovní činnosti či podpůrné léčbě chorob souvisejícíh s oxidačním stresem.
Obsahují větší množství vlákniny, která podporuje harmonickou činnost střevního traktu.
Klíčená semena řeřichy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Řeřicha klíčená v kuchyni

Příprava klíčených semínek řeřichy je snadná: Semena je vhodné nechat namočené několik hodin (4-14). Následně se propláchnou studenou vodou a rozprostřou na nakličovací misku. Je potřeba je během klíčení průběžně proplachovat, nejlépe 2-3x denně. Doba klíčení většinou trvá 6-10 dní. 
Klíčená semena se používají do:
polévek
salátů
kaší,
pomazánek,
karbanátků. 
Je možné je i lisovat k získání šťávy, která je bohatá na bílkoviny, enzymy a některé minerální látky.

Recepty s touto potravinou