Rohlík sojový
Kategorie: Luštěniny / Ostatní
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
337 kcal
Energie kJ
1407 kJ
Bílkoviny
14.3 g
Sacharidy
57.1 g
Tuky
2.6 g
Vláknina
7.1 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Sojový rohlík je pekárenský výrobek. Pro jeho výrobu je potřeba mouka (používá se kombinace sojové a obilné, nejčastěji pšeničné), kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda a sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka.
Pro komerčně vyráběné pečivo je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy.
Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Sojový rohlík a zdraví
Sojový rohlík obsahuje lepek, není vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Sojový rohlík je zbaven převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelný, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Rohlík je citlivý na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Sojový rohlík v kuchyni
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19982 uživatelům aplikace.