Rozmarýn čerstvý
Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
275 kcal
Energie kJ
1148 kJ
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
40 g
Tuky
6 g
Vláknina
14 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Rozmarýn (Rozmarýna lékařská) je rostlina pocházející původně ze Středomoří, dodnes je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Je pro něj typická kafrová vůně.
Rozmarýn a zdraví
Má antiseptické účinky. Pomáhá při poruchách trávení, křečích a kolikách nebo při špatné funkci žlučníku.
V menším množství pomáhá vylučovat žaludeční šťávy, žluč a moč.
Povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti stresu. Zvyšuje krevní tlak.
Rozmarýn v kuchyni
Nejlépe je použít čerstvé lístky nebo i celé snítky rozmarýnu.
Díky své chuti a vůni se hodí použít při úpravě:
- vepřového,
- skopového,
-. divočiny,
- uzenin,
- ryb a jiných mořských plodů.
Nakládá se do olejů a octů.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 18279 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.