Salát hlávkový čerstvý
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
23 kcal
Energie kJ
97 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.4 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Hlávkový salát (Lactuca sativa var. capitata) je velmi oblíbená a rozšířená listová zelenina na celém světě, původně pochází z Asie. V kuchyni se používají jeho listy.
Hlávkový salát a zdraví
Listy hlávkového salátu jsou bohatým zdrojem draslíku a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu a srdečně-cévního systému. Obsah hořčin podporuje trávení.
Hlávkový salát v kuchyni
Listy hlávkového salátu se v kuchyni používají stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny.
Nejčastěji se konzumují syrové, jejich tepelná úprava není až tak častá.
Je možné je i zkvasit (výroba pickles).
Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů.
Listy je možné i lisovat do šťáv.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19868 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.