ZOF App
Salát římský

Salát římský

Kategorie: Zelenina / Listová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

18 kcal

Energie kJ

72 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

1.6 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (1.6 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (34.1 %) Sacharidy (39 %) Tuky (10.5 %) Vláknina (16.3 %)

Římský salát (Lactuca sativa var. longifolia) je velmi oblíbená a rozšířená listová zelenina na celém světě, je příbuzný s hlávkovým nebo ledovým salátem. V kuchyni se používají jeho listy.

Římský salát a zdraví

Listy římského salátu jsou bohatým zdrojem draslíku,  a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu a srdečně-cévního systému. Obsah hořčin podporuje trávení.   

Římský salát v kuchyni

Římský salát se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. 
Nejčastěji se konzumuje syrový, jeho tepelná úprava není až tak častá.
Je možné jej i zkvasit (výroba pickles).
Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů.

Listy je možné i lisovat do šťáv.

Recepty s touto potravinou