Salát římský čerstvý
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
18 kcal
Energie kJ
72 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
1.6 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.4 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Římský salát (Lactuca sativa var. longifolia) je velmi oblíbená a rozšířená listová zelenina na celém světě, je příbuzný s hlávkovým nebo ledovým salátem. V kuchyni se používají jeho listy.
Římský salát a zdraví
Listy římského salátu jsou bohatým zdrojem draslíku, a vlákniny. Tato kombinace živin významně ovlivňuje činnost střevního traktu a srdečně-cévního systému. Obsah hořčin podporuje trávení.
Římský salát v kuchyni
Římský salát se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny.
Nejčastěji se konzumuje syrový, jeho tepelná úprava není až tak častá.
Je možné jej i zkvasit (výroba pickles).
Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů.
Listy je možné i lisovat do šťáv.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 19982 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.