Skořice ceylonská
Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Nutriční hodnoty (100 g):
Energie kcal
394 kcal
Energie kJ
1646 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
60 g
Tuky
10 g
Vláknina
20 g
Hmotnostní poměry makroživin
Energetické poměry makroživin
Skořice se nejčastěji vyrábí ze skořicovníku ceylonského a čínského. Jedná se o tropické a subtropické dřeviny vyskytující se hlavně v jihovýchodní Asii. Skořici využívali už staří Egypťané jako léčivo i aromatickou přísadu.
Skořice a zdraví
Podporuje zažívání, pomáhá při průjmech. Silice je díky svým dezinfekčním účinkům přidávána do ústních vod.
Skořice v kuchyni
Nejčastěji je součástí arabské, španělské, portugalské, čínské a asijské kuchyně. V některých pokrmech také ve Střední a Jižní Americe. V Evropské kuchyni je skořice spojená se sladkými pokrmy, v Asii je její využití rozsáhlejší.
Přidává se k:
- zelenině,
- obilovinám,
- luštěninám,
- masu.
V Číně a Indii se dokonce jako koření využívají její květy. Oblíbená je ve svařeném vínu, kde ji doplňuje hřebíček. V malém množství lze skořicí aromatizovat ovocné čaje.
Naučte se správně pracovat s touto potravinou ve svém jídelníčku
Zaregistrujte se do aplikace ZOF a mějte kvalitu svého stravování pod kontrolou.
Co získáte?
Automatické vytvoření jídelníčku na míru.
Podrobné nutriční vyhodnocení.
Podporu nutričních režimů (vegetariánství, veganství, paleo, low carb a další).
Možnost sdílet své recepty a jídelníčky s ostatními uživateli aplikace.
Připojte se k 18262 uživatelům aplikace.
Vybrané recepty s touto potravinou
Prohlédněte si všechny naše zdravé recepty.