ZOF App
Slunečnicová semínka loupaná

Slunečnicová semínka loupaná

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

516 kcal

Energie kJ

2156 kJ

Bílkoviny

9.5 g

Sacharidy

14 g

Tuky

45 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9.5 g) Sacharidy (14 g) Tuky (45 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.7 %) Sacharidy (11.4 %) Tuky (78.6 %) Vláknina (2.3 %)

Jedná se o semínka jednoleté rostliny rodu slunečnice (Helianthus), která získala jméno podle řeckého boha slunce Helia. Původně rostlina pochází ze Severní Ameriky, odkud se rozšířila do celého světa. V Evropě se začala pěstovat koncem 16. století a u nás je v současné době po řepce nejdůležitější olejnatou plodinou. 

Slunečnicová semínka a zdraví

Semínka obsahují významné množství draslíkuhořčíku. Společně s bohatým zastoupením polynenasycených tuků (omega-6) a vitamínu E pozitivně ovlivňují funkci srdečně-cévního systému. Semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu - je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Slunečnicová semínka v kuchyni

Semínka se používají pro výrobu oleje do teplé i studené kuchyně. V loupané podobě nejčastěji jako součást:
- zeleninových salátů,
- pečiva,
- pomazánek,

- sušenek,
- cereálií,
- kaší.

Recepty s touto potravinou